ПРОФСПІЛКОВИЙ ДИСКУРС «30 років Незалежності України Будуємо соціальну і правову державу разом»

Напередодні 30 річниці Незалежності України в Будинку профспілок пройшов дискурс, на якому присутні обговорили перспективи майбутнього України і національного профспілкового руху, зокрема.

У форматі дискусії профспілковці, роботодавці, науковці, експерти, представники впливових громадських організацій обговорили головні перемоги і поразки України за роки Незалежності, роль і місце профспілок у процесах державотворення, проблеми і виклики на шляху побудови правової, соціальної держави. Зроблено об’єктивний аналіз  діяльності ФПУ за 30-річний період впродовж якого організація послідовно захищає трудові та соціальні права людини праці.

Відкрив захід Голова ФПУ Григорій Осовий. Він виступив з промовою, у якій окреслив і дав характеристику періодам, які пройшла у своєму розвитку Федерація профспілок України від створення до теперішнього часу. Він наголосив, що «рішення про утворення Федерації незалежних профспілок України було прийнято 6 жовтня 1990 року на Установчому з’їзді за рік до проголошення незалежності. І ми, ніби відчували віяння часу і настрої громадян, їх прагнення до змін, отже ми йшли в ногу з епохою».

А також зробив історичний екскурс щодо становлення і розвитку профспілкового руху в новітній Україні. І сьогодні ФПУ є визнаним лідером всього профспілкового руху України та впливовою стороною соціального діалогу на національному рівні, Міжнародною організацією праці, є членом Міжнародної конфедерації профспілок України.

Незмінною залишається місія профспілок «Захищати права працівників в процесі їх трудової діяльності.

Про необхідність подальшого розвитку соціального діалогу у своєму виступі говорив і співголова НТСЕР від сторони роботодавців України Анатолій Кінах. Він підкреслив, що соціальний діалог не повинен бути  імітацією, суб’єкти що беруть в ньому участь не повинні бути «кишеньковими». Основа соціального діалогу: всі на рівних умовах, але з великою відповідальністю: «У нас з профспілками спільні позиції. Ми вважаємо, що саме цінне, що є в країні, це людський потенціал».

У ході панельної дискусії «Здобуття незалежності України: становлення і розвиток профспілкового руху» виступила Ганна Добровольська, доктор історичних наук, доцент, перший проректор Академії праці, соціальних відносин і туризму, яка розкрила тему; «Роль науки у вивченні профспілкового руху України». У дискусії взяв участь доцент, проректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Качмар. Він зупинився на таких ключових моментах: процес 30-річної історії становлення профспілкового руху у Львівському університеті ім. Івана Франка та тенденції розвитку руху на сучасному етапі. Володмир Качмар пригадав імена студентів, загиблих на Майдані під час революції Гідності.

Учасники вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

Під час панельної дискусії «Захист трудових прав та соціальних гарантій працівників – Європейський вибір» слово взяли: Світлана Запара, доктор юр. наук, професор кафедри приватного та соціального права Сумського національного аграрного університету (у режимі відеоконференції)на тему: «Трудові спори», Галина Лопушняк, зав. кафедри соціоекономіки та управління персоналом Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана (у режимі відеоконференції)розкрила тему: «Державні гарантії забезпечення соціальних прав: тенденції та перспективи».

Георгій Сандул, керівник ГО «Трудові ініціативи» виступив за темою: «Реформа трудового законодавства як пріоритет на наступне десятиліття»

Наступним взяв слово Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук. Він, зокрема, зазначив: «Нині у світі на перший план ставляться особливості і завдання національного характеру. Негативним є те, що цей процес нівелює міжнародні стандарти, яких треба дотримуватися. Це, на мій погляд, не є корисним для України, яка хоче приєднатися до народів, які поділяють ключові людські міжнародні цінності. І завдання профспілок стояти на захисті міжнародних стандартів. Адже ці стандарти допомагають Україні покращувати умови паці працівників. Здійснювати їх соціальний захист».

На панельній дискусії «Соціальний діалог – партнерство в ім’я інтересів працівників, роботодавців і влади» Тетяна Семигіна, докт. політ. наук, професор Академії праці, соціальних відносин і туризму, член Національного агентства кваліфікацій розповіла про діяльність цієї інституції її цілі та завдання. Участь профспілок і роботодавців.

Руслан Іллічов, Генеральний директор Федерації роботодавців України у своєму виступі наголосив на необхідності ефективного захисту національного виробника і зміну парадигми економічного розвитку держави з акцентом на розвиток та створення належних умов для роботи національного бізнесу. Він зазначив, що соціальний захист можливий лише в економічно сильній державі , де працює соціально відповідальний бізнес.

У дискусії взяв участь Микола Шершун, голова Федерації профспілок Рівненської області (у режимі відеоконференції), який розповів про проблеми взаємодії зі сторонами соціального діалогу на територіальному рівні.

Після промов і обміну думками присутні дійшли висновку, що ФПУ, яка є ровесницею Незалежної України, рухається у вірному напрямку, поділяючи міжнародні стандарти, відстоюючи право людей на гідну працю та соціальний захист та рішуче демонструючи свою принципову позицію під час захисту прав трудящих . Всі зійшлись на думці, що організації є, що святкувати, адже, вона продовжує лишатися однією з найчисельніших в України. А щодо майбутнього, то попереду у ФПУ є чіткий план дій, який викладений у Стратегії діяльності Федерації профспілок України на 2021-2026 роки під назвою «Час дій та якісних змін», що була прийнята 25 травня 2021 року VIII з’їздом ФПУ.

Прес-центр Федерації профспілок України

Категорія: Новини та події | Переглядів: 352 | | Рейтинг: 5.0/1