Підсумки роботи Місії міжнародних профспілок в Україні

3 жовтня 2023 року в інформаційній агенції «Укрінформ», відбулася пресконференція за підсумками роботи місії європейських профспілок в Україні – «Підтримка українських профспілок європейськими соціальними партнерами».

Учасниками заходу стали члени місії європейських соціальних партнерів, на чолі з генеральним секретарем Європейської конфедерації профспілок Естер Лінч, голова ФПУ Григорій Осовий та КВПУ Дмитро Волинець.

Організатор заходу – Федерація профспілок України.



Під час прес-конференції обговорювалися результати роботи місії європейських соціальних партнерів в Україні, а також розглядалися питання трудової реформи в Україні, захисту прав працівників під час воєнного стану, гуманітарної допомоги та підтримки українських профспілок з боку європейських партнерів.


За підсумками роботи місії, учасники заходу дійшли висновку, що подальша співпраця для підтримки українських профспілок може бути організована наступним чином:

Європейська конфедерація профспілок буде сприяти консолідації профспілкових громадських об'єднань у Європі та всьому світі. Вони будуть працювати зі своїми соціальними партнерами в Європейському Союзі та країнах-членах для підтримки України і відповідних українських інституцій та громадських рухів з метою забезпечення миру та підтримки українського суспільства.


Європейська конфедерація профспілок буде здійснювати підтримку процесів інфраструктурної, економічної та соціальної віднови в Україні, керуючись принципами сталого економічного розвитку та з урахуванням принципів гідної праці.

Вони також надаватимуть підтримку інституційному зміцненню незалежного демократичного профспілкового руху в Україні та поглибленню соціального діалогу.

«Підсумовуючи візит місії до вашої країни, я б охарактеризувала побачене словом «гордість». Бо це – саме те відчуття, яке маю, коли дивлюся на роботу наших членських організацій в Україні. Я пишаюся людьми з українських профспілок і тим, як вони працюють у ці надскладні часи. Бо профспілки ми бачимо на фронті, ми бачимо вчителів, медиків, хліборобів і шахтарів. Життя та праця цих людей є невід’ємним елементом боротьби, яку веде Україна», – наголосила Лінч.

Вона запевнила, що Європейська конфедерація підтримує українські профспілки у цій боротьбі.


Федерація профспілок України та КАПУ, як члени ЄКП, будуть виконувати громадський моніторинг за дотриманням міжнародних та європейських норм і стандартів під час впровадження реформ в Україні. Також вони будуть активно підтримувати процеси повернення біженців до України та їхню реінтеграцію в українське суспільство, боротьбу із корупцією та інші соціальні і громадянські ініціативи.


Сторони також планують регулярні зустрічі для обговорення результатів співпраці та подальшого розвитку взаємодії.

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Категорія: Новини та події | Переглядів: 915 | | Рейтинг: 5.0/1