ІV Пленум ЦК Профспілки: об’єднуємо зусилля і працюємо на перспективу
Україна продовжує навчання в умовах війни. Нині працює 12 900 шкіл, де в очному або змішаному форматах навчаються понад 2 млн 60 тисяч учнів, дистанційно – майже 1 млн 900 тисяч учнів. Профспілка працівників освіти і науки України враховує виклики сьогодення і продовжує свою діяльність, надаючи правову, матеріальну допомогу та психологічну підтримку освітянам-спілчанам.

Власне про особливості діяльності Профспілки та її організаційних ланок в умовах воєнного стану мова йшла на IV Пленумі, що відбувся 27 грудня 2022 року у ZOOM-форматі.

Розпочинаючи роботу заходу, Голова Профспілки Георгій Труханов наголосив, що основні завдання організації сьогодні – це безпека і захист педагогів, школярів, студентів – загалом усіх учасників навчального процесу.

Також він означив кроки Профспілки і МОН, які ще у перші тижні війни нормативно закріпили гарантії для освітян, і діють зараз. Це насамперед:

  •  заборона на звільнення;
  •  збереження середньої заробітної плати;
  •  право на дистанційну роботу з будь-якого регіону та з-за кордону.


Георгій Труханов підбиваючи своєрідні підсумки надважкого року, що минає, розповів про діяльність профспілкових організацій, які щодня працювали над збереженням структури організації, поліпшенням можливостей для нормальних умов праці учителів, викладачів, а також голів профкомів на місцях. Адже багато із них втратили таку можливість через війну (стали внутрішньо переселеними особами, навчальний заклад зруйновано, а техніку пошкоджено чи вкрадено окупантами). Тому забезпечення освітян відповідною технікою, доступом до швидкісного Інтернету – це теж важливий напрям нашої діяльності на цьому етапі, що став можливим завдяки солідарній підтримці міжнародних колег.


У соціально-економічному та правовому векторах захисту спілчан важливою залишалася робота з соціальними партнерами – профільними Парламентськими комітетами, МОН, Мінмолодьспорт, Спілкою ректорів України, іншими установами та організаціями.

Так, Профспілка працювала над збереженням існуючих прав та гарантій педагогів, не допускала їх звуження, враховуючи значні обмеження воєнного часу. Зокрема, ініціювала перенесення атестації на один рік зі збереженням кваліфікаційних категорій, тарифних розрядів та педагогічних звань. У тривалій роботі над нормами нового положення про атестацію педпрацівників вдалося домогтися в ньому чимало прогресивних норм, однією з яких є можливість присвоювати педпрацівникам з освітніми рівнями бакалавра, молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста ІІ та І кваліфікаційних категорій залежно від посади та типу закладу освіти. Документ знаходиться на державній реєстрації в Мін’юсті й набуде чинності з 1 вересня 2023 року.


Результатом спільних дій профспілкових організацій усіх рівнів стало не допущення прийняття закону щодо в сфері освіти про норми закриття закладів освіти без громадського обговорення не менше ніж за рік до його прийняття. Також не допущено зняття обмежень на наповнюваність класів у закладах загальної середньої освіти і збережено нормативи максимальної наповнюваності класів.

Спільними зусиллями соціальних партнерів студентству було гарантовано навчання дистанційно чи очно (якщо дозволяє безпекова ситуація) із виплатою стипендії, та зі збереженням місцем проживання в гуртожитку, забезпечення харчуванням за потребою.


Профспілка постійно надавала відповіді та роз’яснення на запити спілчан щодо виплат заробітних плат (у тому числі й на ТОТ), допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, особливостей працевлаштування, дистанційної праці, можливостей роботи із-за кордону, відпусток, простою, різноманітних доплат, як-от бібліотекарям, сумісникам тощо.

Георгій Труханов поінформував учасників заходу, що за цей час Профспілка разом із партнерами з ГО «Інститут громадської освіти та праці» за сприяння Програми розвитку ООН в Україні відкрила у Львові, Трускавці та Ужгороді нові освітні простори для внутрішньо переміщених вчителів, викладачів та студентів – «Освіта без обмежень». Центри обладнані комп’ютерами, мають доступ до мережі Інтернет і педагоги зможуть там проводити уроки із дітьми, готуватися до роботи, а молодь матиме можливість навчатися.


Також було зазначено, що з перших днів повномасштабного вторгнення окупантів ЦК Профспілки інформував міжнародну освітню спільноту та звертався щодо необхідності солідарної підтримки, посилення тиску на агресора Урядами різних країн, припинення втручання у справи нашої країни. І сьогодні понад тридцять країн висловили солідарну підтримку освітянам України.

Насамкінець виступу очільник організації націлив на перспективи роботи у 2023 році, враховуючи національний та міжнародний аспекти.


«Колеги, оскільки ми стали кандидатами на вступ до ЄС, ми повинні впроваджувати у роботу їх принципи і стандарти. І разом з суспільством та владою працювати над підвищенням статусу та привабливості професії вчителя.


Наше бачення є чітким – ми хочемо жити у світі, де учителі та учні бачать своє майбутнє життя в Україні, де поважається суверенітет, територіальна цілісність, права людини та міжнародне право і, де кожен може обрати свій власний шлях, вільний від агресії та примусу», – підкреслив Георгій Труханов.


У обговоренні питання взяли активну участь колеги із областей: Тетяна Повханич – голова Закарпатської обласної організації Профспілки, Валентина Боровик – голова Ради вищої школи, голова профспілкової організації Сумського державного університету, Сергій Пугачов – голова Вінницької обласної організації Профспілки, Олександр Яцунь – голова Київської міської організації Профспілки, Ольга Чабанюк – заступник Голови Профспілки.


У доповненнях було зазначено, що територіальні організації Профспілки, в тому числі й студентські, активно долучалися до волонтерської діяльності, збору коштів на потреби Збройних Сил України, теробороні, а самі освітяни працювали у волонтерських центрах та гуманітарних хабах, виготовляли маскувальні сітки, формували продуктові набори та готували їжу для жителів територій, на яких ведуться воєнні дії, військових, тимчасово переміщених осіб, організовували збір одягу та взуття для тих, хто цього потребує.


Після обговорення питань учасники IV Пленуму проголосували за прийняття усіх відповідних постанов. Працюємо далі!



Категорія: Новини та події | Переглядів: 301 | | Рейтинг: 5.0/1